Jaago talu veebikool: tee ise kalendermärkmik 2017!


Hea kalendermärkmik on nagu tagavarapea. See aitab meeles pidada tegusid, kohtamisi ja ideid, mis muidu kaotsi võivad minna. Minul isiklikult vähemalt küll. Mõtlen ikka kõhedusega, millal tuleb see päev, mil saan kodust eemal olles rõõmsa telefonikõne, mis teatab, et "oleme nüüd siin käsitööküüni ukse taga ja õpitoaks valmis" ning mina olen (vähe sellest, et õndas unustuses) kodust eemal ja täiesti võimetu sealt midagi korraldama või õpetama. Et siiamaani kõik on hästi sujunud, ainult suurendab (tõenäosusteooria järgi, eks ole!) võimalust, et üks kord see ikka juhtub. Aga võib-olla ei juhtu ka. Sest lõppeks on mul ju märkmik olemas.


Minu märkmik pole lihtsalt kokku köidetud peotäis kuupäevalahtritega lehti. Parimad kalendermärkmikud muutuvad kasutamise käigus inspiratsiooniallikaks, millest sünnivad head mõtted ja teod veel peale aasta lõppugi. Selleks vajab märkmik sisse nii kirjutamis- kui joonistamislehti, ruumi sirgeldamiseks ja kribimiseks ning seejuures kõnetama ka piltide ja kaanekujunduse poolest. Et poest ma kunagi päris sellist ei leidnud, nagu vaja, otsustasin juba mitu aastat tagasi ühe ise valmis teha. Aastalõpukingina kõigile Jaago sõpradele jagan seda kalendrit ja tegemisõpetust nüüd Sinuga ka.
Märkmiku kokkupanekuks triblasin läbi hulga veebis leitavaid vabalt kasutatavaid printaableid. Üks ilusam kui teine, aga paraku enamasti inglispäraselt pühapäevase nädala algusega ja enamasti PDF-formaadis, s.t mitte muudetavad. Kompunnisin siis oma- üleni muudetava :). Trükidisaini mõttes mitte just kõige elegantsemalt- minu märkmik on kujundatud Wordis. Tiba titekas ehk tõesti, aga nüüd annab see Sulle võimaluse (no ja mulle ka, kui vaja) muuta oma märkmiku faili ülilihtsalt, sest Word on ju vaat et igaühel olemas. Tuuni esilehte, muuda lahtrite pealkirju, lisa pilte- kõik on võimalik. Sõltuvalt Sinu Wordi seadetest võib algne fail isetahtsi ka muutuda. Näiteks juhul, kui Su Wordi-versioonil puudub sobiv font, on teised serva- või lõigusätted või muud säärast. Et muutuste lubamise ja tegemisega mitte väga hoogu sattuda, vaata üle ka kalendri PDF. Kogu kujundus peab algse versiooniga klappima sedavõrd, et nädal mahutub ikka kahele lehele ja kokku on märkmikul 160 lehekülge. Vastasel korral jääd printimise ja köitmisega hätta. Wordis muutused tehtud, salvesta Oma Fail samuti PDF-ina. Nii on endal ka kindlam, et miski printimise käigus enam ootamatult kohta ei vaheta.


Minu märkmikel on eraldi kohad töiste tegemiste ja lustilisemate ettevõtmiste jaoks. Tihti vajan nädalasse meeldetuletust sellest, mis peatselt ees ootamas ja milleks juba sel nädalal vaja ettevalmistusi teha, nii lisasin ka sellise lahtri.  Iga nädala päises olevad numbrid ütlevad, mis kuupäevaga nädal algab ja millega lõpeb. Samahästi võib seal olla, mitmenda nädalaga on tegu või hoopis mõni inspireeriv slogan või lausejupp. Iga kuu lõpus võtan oma kolmekümmepäevaku meeleolud ja tähtsamad tegemised mõne lausega kokku. Meie perel on komme jõuluõhtul igaühel oma aastast kõnelda. Kui märkmikku kõrval pole, lähevad aasta algusepoole asjad küll lootusetult kaotsi. Et märkmik oleks isiklik, on selles tühjad lehed, kuhu ise inspireerivaid pilte ja fotosid kleepida. Mina täidan need tavaliselt piltidega kallitest.


Kaaned on teine tähtis teema- sisu üle otsustad ikka ju kaante järgi :). Olgu siis kaanepaber ilus, täpselt selline, nagu Sulle meeldib. Mina soetan ilusat vanaaegse hõnguga hea kvaliteediga paberit Tartust Snitty kunstipoest, tean, et seda saab Talllinnas ka Zelluloosi paberipoest. Nurgad viimistlen metallist raamatunurkadega, ka neid pakuvad kunstitarvete poed.
Köiteviisiks on üks mulle armas naljakas pika-piste-köite eriliik, mil eesti keeles head nime ei ole. Nööpauguköide on üks, mida olen kasutanud. Sellisel puhul on märkmiku seljal keskel auk, köitenöörid moodustavad all ja ülal aga mõnusa triibumustri.
Ega ma ütlegi, et minu märkmik on maailma parim. Lihtsalt ta on parim minu jaoks. Kui Sulle tundub, et ülalkirjeldatud abimees sobib ka Sulle, siis palun, siin ta on. Nagu öeldud, üleni muudetav- just Sinu jaoks. Tegemisjuhised tunduvad esialgu kopsakad, aga hakka julgelt algusest pihta, küllap kõik sujub.



Kalendri Wordi-faili saad oma muutuste tegemiseks alla laadida siit
Kalendri PDF-i saad alla laadida siit

Kui allalaadimine ei õnnestu, võid alati mulle otse kirjutada, pistan faili lihtsalt kirjaklambriga vastusena kaasa.


Vaja läheb

Tugevat kartongi kaanteks
Õhukest kartongi kaante siseküljeks (nt Räpina taaskasutuskartong)
Iseliimuvat kalinguri (leiad Snittyst) või tugevat puuvillast kangast 8x5 (2 tk) ja 5x5 cm (2tk)
Soovikohast paberit kaante katteks
Metallist raamatunurki (4 tk)
Välja prinditud sisuplokki


Töövahendid:
Terav nuga
Lõikematt
Metalljoonlaud
Harilik pliiats
Linane nöör
Sukanõel
PVA-liim





Aga kuidas?
1. Trüki välja kalendri sisuplokk. Kogu faili 160 lehekülge peab printima kümne A5 formaadis vihikuna, s.t igal kahepoolsel A4 printeripaberil on tegelikult neli lehte. Neli A4 lehte annavad kokkumurtuna ühe vihiku. Esmapilgul keerulisena tunduv ülesanne tähendab tegelikult seda, et oma printeri sätetest peab üles leidma käskluse "prindi vihikuna" ehk bookletina. Esimene booklet moodustub lehekülgedest 1-16, seega annagi printerile käsklus printida 1-16 kahepoolselt, vihikuna ja A5 formaadis. Järgmine vihik moodustub lehekülgedest 17-32 jne. Kõik klapib siis, kui printerist väljub (A4)leht, mille ühel küljel on A5 formaadis kõrvuti leht nr 1 ja 16, teisel poolel 2 ja 15, teine leht leheküljenumbritega 3, 14 ning 4 ja 13 ja nõnda edasi. 
Kui kõik see liiga keeruline tundub, mine mõne printimisteenuse pakkuja juurde. Mina prindin oma kalendrisisud Tartus Hoobeksis. Väga vahva ettevõtte, kel lisaks armsatele teenindajatele ka võime ülalkirjeldatust naksuga läbi hammustada ja tellimus kähku täita. Printimisteenuse eelis on veel seegi, et saad valida, millisele paberile kalender trükitakse, 120-grammise paberi puhul on tulemus soliidsem kui koduprinterites enamasti kasutatavate lirumate paberite puhul. 
Murra prinditud paberid neljakaupa pooleks ja sea järjekorda. Lõpptulemusena peaks sul olema kümme A5-formaadis vihikut, igas neli lehte (seega 16 lehekülge). 

2. Lõika kartongist üheskoos välja kaks ühesuurust kaanetükki. Sisuploki mõõtudele (A5 ehk pooleks murtud A4) lisa igasse külge 0,5 cm, nii mahub sisuplokk ilusti kaante vahele nagu raamatutel kombeks. Lõikamiseks kasuta alati metalljoonlauda, teravat nn. vaibanuga ja lõikematti, nii tulevad lõiked sirged ja korrektsed. Kääridega lõigatud paberid jäävad kõverad.

3. Lõika kartongist kaks seljatükki kõrgusega 5 ja laiusega 1,5-2 cm. Laius sõltub sellest, kui paks on ette valmistatud sisuplokk, paksema paberi puhul (120g/m2) olgu mõõduks 2 cm, õhemate puhul vähem. Märkmiku selg peab olema alati laiem kui sisupaberite ploki paksus, sest köitenöör võtab ka omajagu ruumi. 

4. Aseta kaaned ja seljatükid kõrvuti, nii et kõigi vahele jääks 2 mm ruumi (vt pilti). Ruum on vajalik selleks, et märkmikukaasi saaks hästi avada-sulgeda. Ühenda tükid iseliimuva kalinguri abil. Kui kalinguri pole, kasuta PVA-liimi ja tugevat puuvillast kangast. Tee kangas üleni liimiseks, suru kartongile ning keera ääred teisele poole.Seljaava poolele tee üle serva ulatuvasse kangasse kääridega sisselõiked ning keera kangas või kalingur seejärel üle serva. Vajuta kõvasti kinni.


















5. Ümbrispaberiks sobivad poes müüdavad pakkepaberid, vana tapeet, kõikvõimalikud käsitööpaberid ja isegi tekstiil. Vali Sulle meeldiv ja lõika sellest kaks tükki, mis on igast küljest 2 cm suuremad kui kokku pandud kaas.

6. Lahjenda PVA-liimi pisut veega ning pintselda k a r t o n g liimiga. Miks nõnda? Sest paljud paberid ei kannata üldse liimise pintsliga puutumist, muutudes kohe märjaks ja hakates lainetama. Suru kaas ümbrispaberi pahupoole keskele ja vajuta hoolega kinni.  Selleks on hea kasutada näiteks pangakaarti Võimalikest ümbrispaberi kortsudest ära lase enda segada, nendega on nõnda, et need kas kuivavad välja või jäävad niikuinii alles.


7. Lõika ümbrispaberi nurgad diagonaalselt nurgast 1 mm kaugusel maha, see võimaldab servad puhtalt tagasi keerata. Keera ülejäänud ümbrispaberi servad ümber kaane ja liimi kinni. Liim kanna jälle kindlasti kartongipoolele.






8. Seljaava lõika lahti nii, nagu pildil näidatud. Keera ka need servad tagasi ja liimi kinni.














9. Lõika veel kaks pisemat kalinguri- või kartongitükki ja kleebi viimistletud kaaneselja siseküljele. Nii jääb lõpptulemus ilus puhas (vaata pilti).




10. Lõika kaane sisekülje kartongist kaks A5 formaadis tükki. Nii tuleb sisekülg ilus, lubades õige pisut ümbrispaberit imetleda ka kaane siseküljel. Liimi sisekülg kaante sisse.

11. Nüüd pane kaaned raske raamatuvirna alla kuivama, kohe rahulikult. See võtab aega ehk ööpäeva.



12. Kui kaaned on kuivanud, pista siledakskoputatud sisuplokk kaante vahele ning märgi sisuplokile hariliku pliiatsiga ära joon, mida mööda jookseb seljas olev auk. Jälgi, et asetad sisupaberid täpselt kaante keskele, mitte ei lase kaante vahel näiteks allservaga tasa "kukkuda". Võta paberid kaante vahelt välja ja torka märgitud kohta nõelaga auk.



13. Aja pikk nöör (umbes 1,5 m) sukanõela taha ja tee otsa lõtv sõlm. Pane esimene vihik kaante vahele. Nüüd on nõelaga torgatud auk ja kaanes olev auk on kohakuti, onju! Vii nõel (no ja taga olev nöör ikka ka) läbi esimese "vihiku" alumise augu ja läbi kaaneseljas oleva augu suunaga pooleksmurtud paberite sisemiselt poolelt välissuunas (lühidalt, torka nõel läbi vihiku ja kaaneaugu).




Too nõel ringiga paberite ja kaane tagaküljelt üle allserva uuesti ette ja mine nõelaga läbi algussõlme.






Tõmba kõigepealt sõlm, seejärel ülejäänud nöör pingule. Nüüd on esimene vihik ja kaaned köitenööriga kinnitatud.








Sõlmi algusots ja pinguletõmmatud nöör umbsõlmega.







Liigu läbi paberites oleva augu vihiku (aga mitte kaante!) välisküljele. Pane pooleksmurtud vihik köite esikaanele, see jääb Sinu vasakule käele.







14. Võta järgmine vihik.Nüüd ja edaspidi liigub nöör alati sisupaberi välisküljelt sissepoole, teeb ringi ümber paberi ja kaante allserva ja jõuab tagasi üles „aknaservani“, sidudes seal kogu tehte nööpaugupistega. See tähendab, et lisaks ringi tegemisele tuleb nõelal läbi pugeda ka piste algusosast, nagu sämppiste puhul. Iga piste järel tõmba nöör korralikult pingule, iga vihik peab olema tihedalt vastu kaant pingutatud. 









15. Jätka vihikute lisamist. Jälgi, et kõik vihikud üksteise kõrvale paraja vahega ära mahuks.

16. Viimase vihiku köitmisel jäänud ots on mõistlik tõmmata samuti  vihiku siseküljele ja kinnitada seal umbsõlmega. 




17. Ülaserva köitmiseks keera märkmik "pea alaspidi" ja võta raamat lahti tagakaanelt. Nii saad liigutusi korrata täpselt ülalkirjeldatud viisil. Eest avades pead köitma tegema peegelpildis. 

Mõnusaid märkmikke, häid ülestähendusi ja imelist inspiratsioonirikast kahetuhandeseitsmeteistkümnendat!

Kommentaarid

  1. Hääd uut! Isetehtud märkmikud ongi kõige paremad. Ise kasutan kaantele nepaali paberit, see veits karvasem ja seetõttu aasta aega kotis kaasa rännates kippusid märkmiku nurgad-servad ära kuluma ja kaanepind ka muutus ajaga rääbakaks. Aga avastasin, et kui kaaned mati akrüüllakiga üle tõmmata, siis peab kenasti terve aasta vastu ja ei juhtu ka midagi, kui teelonks peale kukub. Edu uueks aastaks.

    VastaKustuta
  2. Hea vihje! Väärt kõrva taha panemist ;)

    VastaKustuta
  3. Tere! Nii tubli ja andekas inimene! Kõik asjad, mida teete ja üldse terve teie pere on ääretult andekad ja inspireerivad. Küll tahaks ka miskit nii ehedat osata luua...Palju inspireerivaid hetki uueks aastaks ja põnevaid üllitisi! Tegelikult tahaks salaja küsida ka ega te juhuslikult tellimuse peale üht säärast märkmikku ei teeks? Tänan!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Reni!
      Vabandust, märkasin alles nüüd kommentaari. Olen märkmikke teinud küll, ka tellimise peale. Saada palun e-kiri, saame asja arutada.

      Kustuta

Postita kommentaar