Saviõdagud algavad: reljeefid ja silikoonvormid



Selle hooaja esimene saviõdaguteema paneb mind ennast rõõmust lausa ruigama, nii põnev on! Kui nüüd kohe registreeruda soovid, siis palun- osalemisinfo leiad postituse lõpust. Teistele aga pisuke eellugu ka.
Oled kindlasti tähele pannud, et Jaago talu roosa keraamika kipub reljeefselt (ärdagu siin mingit metafoori silmas peetagu, ikka sõna otsetähendust) roosiline olema. Seni piirdusin enamasti käsitöötarvete tootjate pakutavate templite, vormide ja šabloonidega, aga vajadus enda lillede järele on läinud lausa enneolematult pakiliseks. Nõnda otsin juba mõnda aega otsin võimalust oma silikoonvormide valmistamiseks. Kui toredad need kunstitarvete poodide vormid ka pole, päris minu moodi motiive nad ikkagi ju ei paku. Nüüd olen rahul nagu siga rukkis! Mõtlesin välja, see toimib ning arvan, et vähemalt Eesti keraamika õpitubade kontekstis on enneolematu ka (no et enne pole olnud :). Kui ikkagist teisiti, siis võib minuga jagada, kuulan huviga teiste kogemustest ka! Seni aga jagan enda moodi kõigiga, kel huvi.


Üleüldiselt saab reljeefselt olla kaht moodi: sissevajutatult ja pealepandult. Sissevajutamine on lihtsam, tuleb lihtsalt sile materjal mõlki pressida. Sellist tulemust nimetatakse negatiiviks. Sisuliselt on kaunistuseks siis pressija jäetud auk ja pressimise abivahendiks võib olla mistahes ese, mis jälje jätab- tempel, nööp, iluvidin.
Kui nüüd soovid sedasama vidinat esmest välja kummuvana näha (positiivina), on asi tiba keerulisem. Tuleb esemelt vorm võtta, see saviga täita ning saadud täide esemele siirata. Ka täitsa tehtav, nii on teinud paljud keraamikud. Klassikaline relfeefi-mees savivaldkonnas oli näiteks Josiah Wedgwood koos oma järeltulijate pundiga, kes panid seda tüüpi keraamika peale terve äriimpeeriumi püsti.
Muidugi, miski imeasi see ise vormi võtmine ei ole. Kipsist olen neid teinud küll ja küll, isegi saviõdagul oleme kipsvormi õppinud. Aga kipsi häda on see, et vormist väljuv detail ei tohi olla kuskil "nurga taha kaarduv" või "negatiivse kurviga", muidu ei tule asi lihtsalt vormist välja. Mul on vaja aga pontsakalt, lopsakalt, prunnakalt, kopsakalt ja muul sel moel kummuvaid detaile. Seega vajan silikoonvormi, mis võimaldab vormi topitud savi ümbert silikooni peale tahenemist ära painutada. Ka võimaldab painduv vorm peenikesi detaile otse vormist savile kleepida ning niimoodi on tulemus puhas ja täpne.
Sõber internet on ennegi esmapilgul pisut pööraseid ideid täiesti tehtavateks tunnistanud. Seega pole midagi imestada, et koduse silikoonvormi valmistamise põhitõed on mitmesuguste nippidega varustatult juba veebis olemas, ole ainult mees ja tee järele. Mõeldud-tehtud-eba-eba-eba-ja-lõpuks-õnnestutud!
Ja sellest tulenevalt
on meie selle hooaja esimese saviõdagusarja teema lahtikirjutatult

ISE LOODUD RELJEEFNE KAUNISTUS ENDA SOOVI KOHASEL KERAAMIKAL ENDA VALMISTATUD SILIKOONVORMI ABIGA 

No kas saab veel põnevam olla? Mõtle, kui vabad käed! Sa saad luua sellise nõu, nagu soovid ning dekoreerida  sellise kaunistusreljeefiga, nagu soovid (kronoloogiakorrektsioon: enne reljeef, siis ese ;). Nõu, mida reljeef kaunistama hakkab, lasen Sul endal välja mõelda- kruus? vaagen? kauss?- ning aitan nõu ja jõuga teostada. Reljeefi teeme ise, seega on ka siin täiesti vabad käed: lilled, tähed, miks mitte sedasorti putukas nagu allolev mesimumm Etsy-poest...
Esimene trehvamine on kolmapäeval, 26. oktoobril  kell 18.00 Jaagol. Nii et mis muud kui registreeruma! Osavõtutaks on ühtekokku 40 eurot. Kohtume viis korda ja materjale kulub tavalisest enam. Hinna sees on  kõik tööks vajalik vormisilikoonist savide-glasuuride-põletusteni välja. Kui võtad ette vää-ääga paljudest juppidest koosneva serviisi või larakad nõud, siis võib lisanduda kokkuleppeline põletustasu, tee ja mõnus seltskond on aga lausa maksuta.
Kohtumised üle nädala kolmapäeviti kell 18.00 ja jõuluks oma reljeefkaunistustega kingiserviis valmis!
Näeme varsti?



 Inspireeriva mesilasepildi allikas on alljärgnev:
https://www.etsy.com/listing/68255591/bumble-bee-size-small-flexible-silicone?utm_campaign=Share&utm_medium=PageTools&utm_source=OpenGraph




Kommentaarid